ŠOKUJÚCE ZDRAŽOVANIE Za odvoz smetí si v roku 2022 v Hrhove poriadne priplatíme


 "ŠOKUJÚCE ZDRAŽOVANIE Za odvoz smetí si v roku 2022 poriadne priplatíme" takáto titulka článku sa objavila po tom čo v obci Ivanka pri Dunaji poslanci schválili navýšenie poplatku za odvoz komunálneho odpadu zo 76 eur v roku 2021 na 106 eur v roku 2022 (štvorčlenná rodina pri dvojtýždňovom vývoze)

V Spišskom Hrhove poslanci na dnešnom zastupiteľstve schválili navýšenie poplatku za odvoz odpadu pre rok 2022 zo 76 eur na 124 eur! (v prepočte na štvorčelnnú rodinu pri dvojtýždňovom vývoze). Zatiaľ čo v Bratislave hovoria o radikálnom zdražení v Hrhove kde je navýšenie ešte výraznejšie ( o 60% ) to nazývajú úsporou. Vypočuli sme si rôzne narýchlo vymyslené dôvody ako sa to v Bratislave dá a v Hrhove nie. Podľa poslancov a starostky to vyzerá tak, že v Hrhove si to môžeme dovoliť. Nie je totiž verejnosť, ktorá by sa voči tomu postavila. Zaujímavé je, že hneď na to poslanec M. Richtarčík dal návrh na zvýšenie platu starostky o 15 % (ca 400 eur). O tom však v samostatnom článku. 

Obec v roku 2021 nastavila štandardy vývozu odpadu ako prípravu na množstevný zber z čoho vychádzal štandardný vývoz odpadu pre 4 člennú rodinu vo frekvencií 1x za 2 týždne. To bolo na zastupiteľstve popreté, s tým, že je to údajne minulosť a rodina ušetrí keď bude smetnú nádobu vykladať ešte menej ako definoval štandard. Takže ak chce rodina platiť aspoň rovnaký poplatok ako v roku 2021 musí nechať vyviesť odpad maximálne 15 krát čo je takmer polovica z toho čo umožňoval štandard. 

Schválený štandard vývozu v roku 2021

O úspore nemôže byť ani reč. Podľa rétoriky to vyzerá tak, že najviac ušetrí ten kto vôbec doma nebude a nebude produkovať žiadny odpad. Aj to však zaplatí minimálny poplatok.

Pekná myšlienka množstevného zberu s ktorou som pred pár rokmi prišiel a prezentoval ako nevyhnutnosť nedopadla podľa mojich predstáv. Za enormným zvyšovaním ceny je aj fakt, že vedenie obce a poslanci sa množstevnému zberu bránili a keď pochopili, že iná cesta nie je bolo už neskoro a poplatky museli niekoľko krát zvýšiť. Poplatky pre obec sú totižto odvodené od miery separovania v obci. Keďže obec roky túto tému ignorovala máme výsledok vo forme každoročného zdražovania prenášaného na obyvateľov. Starosta a poslanci by mali niesť zodpovednosť. To však by sme museli byť niekde inde kde nevládne chobotnica.

Už v roku 2019 boli kompetentní opakovane upozorňovaní pričom odmietali konať. Viac o odpadoch v obci sa dočítate v týchto článkoch :

HRHOVSKÝ INFORMAČNÍK NOVEMBER - DECEMBER 2020

HRHOVSKÝ INFORMAČNÍK JANUÁR - MAREC 2021

HRHOVSKÝ INFORMAČNÍK APRÍL - OKTÓBER 2021

 

Komentáre