POSTUP PRI PREDAJI A PRENÁJME MAJETKU OBCE

"Orgány obce a organizácie sú povinné hospodáriť s majetkom obce v prospech rozvoja obce a jej občanov a ochrany a tvorby životného prostredia". Predaj a prenájom majetku obce sa riadi zákonom č. 138/1991 Zb. o majetku obcí. Obec môže predať svoj majetok štyrmi spôsobmi pričom vyberá ten najvhodnejší:


  1. Na základe obchodnej verejnej súťaže
  2. Dražbou
  3. Priamym predajom 
  4. Priamym predajom z dôvodu hodného osobitného zreteľa

Obec je pritom povinná zverejniť zámer predať svoj majetok a jeho spôsob na svojej úradnej tabuli, na internetovej stránke obce a v regionálnej tlači

Prvé dva spôsoby sú úplne v poriadku. Riadia sa presnými pravidlami, ktoré stanovuje zákon. Tieto musia byť zverejnené. O majetok sa v podstate môže uchádzať ktokoľvek a prebieha súťaž. Vyhráva pre obec najvýhodnejšia ponuka. 

Treťou možnosťou je priamy predaj. Tento sa v skratke riadi znaleckým posudkom. Majetok pri tomto spôsobe nesmie mať hodnotu vyššiu ako 40 tis. eur. Následne sa zverejní zámer pričom uchádzači môžu predkladať svoje ponuky. 

Štvrtý a najzaujímavejší spôsob na ktorý je treba upriamiť pozornosť je predaj majetku z dôvodu zámeru hodného osobitného zreteľa. 

Čo znamená osobitný zreteľ? 

V zákone sa tento spôsob vyskytol hlavne kvôli zjednodušeniu prevodov majetku nízkej hodnoty napríklad z verejnoprospešných dôvodov (sociálnemu zariadeniu, zdravotnému zariadeniu, škole, škôlke a pod.), alebo ak by štandardným postupom vznikli neprimerané náklady. Povedzme ak má niekto pred domom napríklad 30 m2 pozemku a chce to od obce odkúpiť. Ak obec súhlasí tak posudky a všetky veci okolo by mohli byť drahšie ako samotný pozemok. Vtedy je možné využiť osobitný zreteľ. Žiaľ, keďže zákon nedefinuje konkrétne prípady osobitného zreteľa tento spôsob sa často zneužíva a to napriek tomu, že existujú metodické usmernenia ministerstva ako postupovať. V poctivejších samosprávach sú prípady hodné osobitného zreteľa upravené napríklad záväzným nariadením alebo v zásadách hospodárenia s majetkom.

Celý proces prevodu majetku je dvojstupňový. Najprv obecné zastupiteľstvo schváli spôsob a zámer predaja spolu s odôvodnením dôvodov hodných osobitného zreteľa, následné obec vykoná zákonné kroky vo forme zverejnenia s odôvodnením a to minimálne na 15 dní a až po zverejnení tohto zámeru môže obecné zastupiteľstvo schváliť samotný prevod. Príklad v obci Lietavská Lúčka


Tento postup predaja je v princípe najjednoduchší avšak veľmi často zneužívaný a to napriek tomu, že je potrebná 3/5 väčšina. Tu je názor z  časti článku na stránke "http://www.vyvlastnenie.sk/"


Vyššie popísané podmienky predaja platia primerane aj na prenájmy majetku.  

Komentáre