PÁLENICA V SPIŠSKOM HRHOVE

V roku 2018 obec Spišský Hrhov uviedla do prevádzky pestovateľskú pálenicu v ktorej si môžu pestovatelia vypáliť svoj kvas. Pálenica sa nachádza v centre obce.


TECHNOLÓGIA
Pálenica je vybavená najmodernejšou technológiou s využitím najnovších poznatkov v procese pálenia. Zariadenie pálenice je najvyššej kvality a spĺňa prísne podmienky EÚ. Proces pálenia prebieha v kotlovom zariadení s rektifikačnou viacposchodovou kolónou s obsahom 300 litrov. Systém umožňuje aktívne riadiť liehovitosť, ovplyvňovať chuťové a aromatické vlastnosti destilátov. Kotol je vyhrievaný palivovým drevom. Kvas je dopravovaný z kvasných nádob pomocou výlevy. Po každej destilácií je zariadenie vyčistené.

PORADENSTVO
Záujemcovia, ktorí nemajú skúsenosti s prípravou kvasu môžu kontaktovať personál pálenice, ktorý ochotne poradí. V pálenici vie personál napríklad zmerať zostatok cukru v kvase na základe čoho sa dá správne určiť termín pálenia.

GARANCIA
Pálenica svojim zákazníkom garantuje, že správnym postupom pri destilácii dosiahne maximálnu kvalitu vyrobeného destilátu za predpokladu, že kvas privezený na pálenie je vyrobený z kvalitného ovocia a bol dodržaný správny priebeh kvasenia.

KVALITA KVASU
Veľký vplyv na kvalitu kvasu majú aj nádoby, v ktorých prebieha proces kvasenia. Preto na prípravu kvasu je nevyhnutné používať len nádoby na to určené a to plastové potravinárske sudy, drevené alebo nerezové sudy.

PRÍPRAVA KVASU
   1. ovocie pred založením kvasu preberte
   2. do kvasu nepatrí hnilé alebo nezrelé ovocie
   3. ovocie je potrebné zbaviť nečistôt a umyť
   4. konáriky, listy, tráva a zvyšky zeme nepatria do kvasu
   5. nemiešajte ovocie s rôznou cukornatosťou
   6. ovocie zomeľte na čo najmenšie časti, prípadne podrvte
Viac informácií o príprave kvasu a pálení TU

MINIMÁLNE MNOŽSTVO KVASU
Vzhľadom k tomu, že výrobné zariadenie pálenice umožňuje vykonať destiláciu v množstve 300 litrov kvasu pre jednu destiláciu, minimálne množstvo pre jedno pálenie je 120 litrov kvasu. V našej ponuke máme aj široký výber fliaš na Váš hotový destilát.

PÁLENIE AKO UDALOSŤ
Pre mnohých pestovateľov je pálenie veľkou udalosťou. Pálenica im preto umožňuje, aby boli prítomní počas celého výrobného procesu a mohli sledovať ako sa z ich nazbieraného ovocia rodí destilát, na ktorý budú hrdí.

Zdroj: TASR

Komentáre