ROZHODOVANIE V OBCI MAJÚ V RUKÁCH POSLANCI A STAROSTA

Rozhodovanie v obci majú v rukách dva priamo volené najvyššie orgány, a to starosta a obecné zastupiteľstvo. Za poslancov a starostu si ľudia vyberajú tých, ktorým z rôznych dôvodov najviac dôverujú. Starosta a obecné zastupiteľstvo si nie sú nadradené ani podradené. Sú to rovnocenné orgány. Obecné zastupiteľstvo rozhoduje o základných otázkach života obce. Starosta je hlavným predstaviteľom obce a výkonným orgánom. K tomu je doplnený hlavný kontrolór, ktorý to celé kontroluje. Obidva orgány obce ako zastupiteľstvo tak aj starosta majú hájiť záujmy jej obyvateľov. Zastupiteľstvo je kolektívny orgán a o veciach rozhoduje na zasadnutiach demokratickým hlasovaním.


"Demokracia nie je jednoduchá forma vlády a nie je ani v každom smere perfektná. Demokratický systém fungovania predpokladá vysoké morálne kvality ľudí, ktorí disponujú mocou a opiera sa o vytvorenie mocenských štruktúr „zdola‟." *

Dôležitosť obecného zastupiteľstva umocňuje skutočnosť, že poslanci sú často motivovaní k "správnym" rozhodnutiam. V Spišskom Hrhove pôsobí jeden starosta V. Ledecký viac než 20 rokov. Obec je považovaná za príklad medzi samosprávami a za 20 rokov sa naozaj posunula. Množstvo stavebných pozemkov, zrekonštruované budovy, posilňovňa, kúpalisko, rozhľadňa, cyklochodník, pálenica, vodovod, obecné byty a mnoho iného. To všetko sa podarilo. Nie je to práca jednotlivca ako sa to zvykne prezentovať ale je to prácou skupiny ľudí a množstva finančných prostriedkov z rôznych grantov a dotácií. Popri tom všetkom v obci absentovala verejná kontrola a zdalo sa, že ani nie je potrebná. Vytvárali sa rôzne väzby. Treba si uvedomiť, že súčasný stav nie je nezákonný no o tom či správny by sa dalo polemizovať. Zákon nemôže myslieť na všetko a každý zákon sa dá obísť. Tam kde končí zákon má nastúpiť morálka. 

Z publikácie "Sprievodca miestnou samosprávou"
Jeden príklad
V obci Spišský Hrhov za posledné 2 roky predchádzajúceho volebného obdobia (2017, 2018) bolo prijatých ca 110 uznesení z ktorých 108 bolo jednohlasne odsúhlasených. Iba v dvoch prípadoch sa niekto zdržal prípadne nesúhlasil (prenájom bytu a prenájom priestoru pre firmu svojej manželky). Záznamy z obecných zastupiteľstiev situáciu dá sa povedať potvrdzujú. Transparentné obce si schvaľujú etické kódexy, aby čo možno v najväčšej miere zamedzili rôznym špekuláciám a pochybnej angažovanosti poslancov. Na to, aby sa ktokoľvek angažoval či už v obecných zákazkách alebo uchádzal o prácu mandát poslanca nie je nevyhnutný.





* Z publikácie "Sprievodca miestnou samosprávou"

Komentáre