POSLANCI NAVÝŠILI PLAT STAROSTKE O TAKMER 400 EUR

Plat starostov je odvodený od priemernej mzdy v národnom hospodárstve a koeficientu, ktorý sa odvíja od veľkosti obce.  V prípade Spišského Hrhova je to koeficient 2.2.

Priemerná mzda v národnom hospodárstve za minulý rok bola 1133 eur. Z toho plat starostky Z. Kučerovej je v súčasnsoti 2493 eur (1133 x 2,2). Poslanec Milan Richtarčík na decembrovom zastupiteľstve dal návrh na zvýšenie platu o 15 % (374 eur). Ako dôvod uviedol, že starostka pracuje a pomáha ľuďom a že si zaslúži navýšenie. Celé zdôvodnenie vo videozázname. To nie je všetko. Zvyšovať sa bude ešte raz - nižšie v článku. 

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že rovnaký plat ako má starosta v obci s 1 000 obyvateľmi má aj starosta v obci s 3 000 obyvateľmi. Naša obec je niekde v strede - ca 1800 obyvateľov. Keďže sa plat starostu odvíja od priemernej mzdy v národnom hospodárstve každým rokom rastie aj bez navyšovania.  Napríklad za posledné 3 roky stúpol základný plat starostu o ca 300 eur.


Zdroj: profesia.sk

Navýšenie platu takmer o 100 eur nestačí

V budúcom roku aj bez navýšenia poslancami stúpne plat starostke o ca 80 eur. Poslanec Richtarčik to nepovažuje za dostatočné a preto navrhol navýšenie o ďaľších 374 eur a zastupiteľstvo to schválilo bez diskusie s dopadmi na rozpočet.  Spolu sa plat starostky navýši o 450 eur a bude na úrovni takmer 3000 eur. 


Zadĺžujú obec a navýšujú výdavky

V tejto neľahkej dobe rôznych opatrení kedy sa aj samosprávy snažia o efektivitu a keď počúvame u nás v obci na čo všetko nemáme dostatok prostriedkov nepovažujem takéto navýšenie za správne. Navyše je to v rozpore s tým čo hlásajú predstavitelia obce ako tu kde kto robí kde čo pre obec zadarmo a nezištne. Zvyšujeme poplatky v škôlke, poplatky za odpad, zadlžujeme obec jedným úverom za druhým lebo "nemáme" no na druhej strane sa na plat starostky peniaze lusknutím prstov nájdu. Starostka navrhovala pred časom navýšenie platu poslancom a dokonca mali byť odmeňovaní aj za to, že prídu na stretnutie, na ktoré ich kedykoľvek pozve o čom sa dá dočítať v článku - bod 13 <klikni TU>. Po kritike tento návrh rýchlo stiahla.

 

Zaslúži si len starostka?

Účelom tohto článku nie je hodnotenie či si niekto niečo zaslúži alebo nie. Ak už máme hovoriť o zásluhách tak tety kuchárky si nezaslúžia? Učitelia či už v škole, alebo v ZUŠ si nezaslúžia? Nezaslúžia si riaditelia škôl? Pracovníčky úradu si nezaslúžia navýšenie? Zamestnanci obecnej firmy si nezaslúžia? Poďme teda navýšovať platy rad radom keď už sme takí štedrí. Milan Richtarčík to zdá sa vyhodnotil tak, že zásluhy má iba starostka.

Už teraz náklady na chod obecného úradu sú vo výške 225 tis eur čo je najvyššou výdavkovou položkou rozpočtu obce ! Z toho žiadny obyvateľ nič nemá. Opakovane to kritizujem a na decembrovom zastupiteľstve pri tvorbe rozpočtu som znova navrhol znížiť tieto výdavky o 10 % a z ušetrených peňazí som navrhol upraviť osvetlenie v okolí hlavnej cesty a vybudovať detské ihrisko v športovom areáli na Pisarovskej. Poslanci sa o tom odmietli baviť a tento návrh neodsúhlasili. Snahou úradu by malo byť šetrenie a to napríklad formou digitalizácie a zefektívňovania práce. V minulosti som navrhol 5 zásadných vecí, ktoré sa musia udiať <klikni TU - celý článok>. U nás sa to robí opačne.

 

Pomôžme si navzájom

Je to naozaj tak, že si niekto niečo zaslúži, alebo je to iba prejav náklonnosti poslanca Richtarčíka? Je potrebné otvorene povedať ako sa veci majú. Poslanec podľa zákona nesmie byť zamestnancom obce čo je logické - ako by mohol slobodne rozhodovať? U nás našli spôsob ako elegantne podkopať zákonnosť využitím sociálneho podniku, rodinných príslušníkov a zákaziek obce. Manželku poslanca Richtarčíka zamestnáva na úrade Starostka. Rovnako starostka šéfuje aj poslancom J. Semanovi a P. Bosakovi keďže ich zamestnáva v obecnej firme. Poslanec M. Glevický prostredníctvom svojich firiem cez rôzne pochybné štúdie vyberá z obce desiatky tisíc eur. Lojálnosť zastupiteľstva je na mieste.

Aj keby bol návrh na zvýšenie platu o maximálnu sumu jednoducho by to schválili. Tak tomu bolo aj v prípade predchádzajúceho starostu Ledeckého <tu je celý článok> kedy poslanci prejavovali náklonnosť navyšovaním platu aj o 70 % a na oplátku sa im odmeňoval v rôznych iných formách. Potom sme starostovi vyplatili odstupné vo výške 18 tisíc eur čo na zastupiteľstve poslanci ani nechceli vysloviť tak sa hanbili. Áno aj na to má vplyv výška platu.

Dá sa s tým ešte niečo robiť? Áno dá sa. Starostka uznesenie nemusí podpísať a nebude vykonané. Možno však také niečo očakávať? 

Komentáre