STAROSTA SA VZDAL MANDÁTU PO VIAC NEŽ 20 ROKOCH. ČO BUDE NASLEDOVAŤ?

Starosta obce Spišský Hrhov Vladimír Ledecký sa na marcovom zasadnutí obecného zastupiteľstva oficiálne vzdal svojho mandátu. Po viac než 20 rokoch v úrade čaká obec zmena. Starosta bol vo funkcií 6. volebné obdobie od roku 1998 čím sa zaradil medzi najdlhšie pôsobiacich starostov na Slovensku. Dlhšie pôsobiacich starostov je naozaj už len zopár. Medzi rekordérov sa radí starostka obce Brusno Viera Krakovská, ktorá na stoličke starostky pôsobila 27 rokov a starosta obce Svätý Kríž Dušan Matejka, ktorý pôsobil na svojom poste 26 rokov.

Rozvoj obce

Za pôsobenia starostu V. Ledeckého prešla obec Spišský Hrhov výrazným rozvojom. Príprava stavebných pozemkov spôsobila, že z pôvodných ca 700 obyvateľov sa obec rozrástla na takmer 1800. Obec má zrekonštruované takmer všetky budovy ktoré spravuje. 

Kúpalisko, galéria, pálenica, rozhľadňa, posilňovňa, základná umelecká škola, komunitné centrum, denný stacionár, cyklochodník, lesná sauna, Muzikmuzeum a desiatky nájomných bytov to všetko bolo v obci za posledné obdobie vybudované.

Zriadené boli obecné podniky Palkupo, s. r. o. a Hrhovské služby, s. r. o. Prostredníctvom Hrhovských služieb obec investuje získané zdroje a zároveň zamestnáva ľudí z okolia. 

Hrhovské čuda sú každoročným podujatím v obci. Toto podujatie sa v lete teší veľkej obľube. Hudobné skupiny, tvorba slovenských rekordov, súťaže, program pre deti, pečenie chleba a mnoho iného. Na čuda prichádza do obce každým rokom čoraz viac ľudí jedna sa o naozaj vydarenú udalosť.

Pracovitosť a prílev finančných prostriedkov

Za výrazným rozvojom sa skrýva množstvo odvedenej práce starostu a ľudí okolo. Nie je to však všetko. Na to, aby bolo možné rozsah týchto aktivít vôbec zrealizovať sú nevyhnutné finančné zdroje. Dlhodobé členstvo v poslaneckom zbore Prešovského samosprávneho kraja a úzka spolupráca starostu a vládnych strán dopomohla k tomu, aby do obce pritiekli státisíce eur (za posledných 10 rokov viac než 4 milióny). Takými to zdrojmi disponuje len máloktorá obec na Slovensku. To je zásluha vedenia obce.

Získané prostriedky obce od roku 2010 po kliknutí na
obrázok sa zobrazia všetky dotácie

K tomu je potrebné pripočítať finančné prostriedky, ktoré boli poskytnuté obecnej firme v sume viac než 300 tis. eur

Kombinácia finančných prostriedkov, pracovitosti a šikovnosti pretvorila za posledných 20 rokov malú dedinku na väčšiu obec. Vykonaná práca posunula starostu vo voľbách 2020 do parlamentných lavíc kde chce pokračovať v práci.


Výsledky zaslúžia uznanie

Základný plat starostu určuje zákon podľa počtu obyvateľov. Čím viac obyvateľov v obci tým vyšší plat pre starostu. Základný plat môžu poslanci navýšiť až do výšky 70 %. V obci Spišský Hrhov poslanci dosahované výsledky zohľadňovali.

Plat starostu

Starosta počas svojho pôsobenia v úrade obec výrazne posunul. Rovnako rozvinul aj svoj súkromný  majetok. Pozemkovými úpravami, ktoré sa v obci pred pár rokmi previedli došlo k novému prerozdeleniu pôdy. Starosta je v súčasnosti evidovaný na cca 17 listoch vlastníctva (ca 40 pozemkov o výmere takmer 1 milión m2) na ktorých je vlastníkom alebo spoluvlastníkom pôdy, stavebných pozemkov a lesov v obci. Penzión Gróf, ktorého bol majiteľom dodával pre obec a obecné firmy stravu pre zamestnancov a ostatné služby.

Odstupné starostu

Podľa zákona o platových pomeroch patrí starostovi po zániku mandátu odstupné. Výška odstupného sa odvíja od dĺžky trvania mandátu. V prípade obce Spišský Hrhov sa jedná o 5 násobok priemerného mesačného platu. Je to maximálna možná suma keďže V. Ledecký vykonával mandát dlhšie ako 3 po sebe nasledujúce obdobia. Spolu to činí takmer 18 tisíc eur.

Aký bude ďalší postup?

Dňom vzdania sa mandátu starostu prebrala všetky kompetencie zástupkyňa starostu Mgr. Zuzana Kučerová až do vyhlásenia doplňujúcich volieb. Doplňujúce voľby vyhlasuje každých 6 mesiacov predseda národnej rady. O vyhlásení volieb sa dá dočítať na tejto webovej stránke. Je možné predpokladať, že doplňujúce voľby sa budú v obci Spišský Hrhov konať niekedy v októbri 2020.

Komentáre