STAROSTA VLADIMÍR LEDECKÝ OBCHODOVAL S OBCOU PROSTREDNÍCTVOM SVOJEJ FIRMY. ZÁVERY ZO ŠETRENIA ČASŤ 1

Spoločnosť AVLEON, s. r. o. dodávala od roku 2016 stravu a iné služby spojené s ubytovaním a cateringom pre obecný úrad a taktiež pre obecné spoločnosti (doposiaľ za ca 40 tis eur). Spoločníci tejto firmy boli Vladimír Ledecký (starosta obce) a manželka starostu, ktorá bola zároveň aj konateľkou tejto spoločnosti. Táto spoločnosť vlastnila v obci aj penzión GRÓF pri ktorom bolo neskôr vybudované obecné kúpalisko. Pozemky okolo kúpaliska vlastni V. Ledecký a jeho príbuzní (pozrieť sa dá tu). Bez týchto pozemkov, ktoré obec v súčasnosti využíva by bola prevádzka kúpaliska obmedzená.

Zmluvy, objednávky a následne faktúry si podpisovali manželia navzájom. Príklad:


Po zverejnení spôsobu akým starosta obchodoval prostredníctvom svojej firmy s obcou reagoval na facebooku


 Je to v súlade so zákonom?
V jednom z najvyšších zákonov Slovenskej republiky - ústavnom zákone č. 357/2004 Z. z. sa uvádza 
"Verejný funkcionár je povinný pri výkone svojej funkcie presadzovať a chrániť verejný záujem. Pri výkone svojej funkcie verejný funkcionár nesmie uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom.

Verejný funkcionár sa musí pri výkone svojej funkcie zdržať všetkého, čo môže byť v rozpore s ústavným zákonom. Na tento účel verejný funkcionár nesmie
  • využívať svoju funkciu, právomoci z nej vyplývajúce a informácie nadobudnuté pri jej výkone alebo v súvislosti s jej výkonom na získavanie výhod vo svoj prospech, v prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb
  • sprostredkúvať pre seba, blízku osobu, pre inú fyzickú osobu alebo právnickú osobu 
Verejný funkcionár nesmie byť štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, členom riadiaceho, kontrolného alebo dozorného orgánu právnickej osoby, ktorá bola zriadená na výkon podnikateľskej činnosti, okrem valného zhromaždenia a členskej schôdze."

Každý zákon sa dá poňať rôzne a Slováci sú národ vynaliezavý. Vzhľadom na nejednoznačnosť a rôzne pochybnosti som podal na prokuratúru podnet na preskúmanie zákonnosti konania starostu. Totižto osobne to považujem za nesprávne nemorálne a neprípustné. Prokurátor koncom roka 2019 odpovedal na podnet v ktorom vec postúpil obecnému zastupiteľstvu a zároveň z dôvodu podozrenia na spáchanie trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa odovzdal na trestný úsek prokuratúry. 



"Trestný" prokurátor vec prijal, vyhodnotil ako podozrenie zo spáchania trestného činu a zaslal na ďalšie konanie na kriminálnu políciu.


V súčasnosti prebieha vyšetrovanie. Podnet, ktorý prokurátor postúpil obecnému zastupiteľstvu prejednala komisia na ochranu verejného záujmu v zložení z poslancov Z. Kučerova, M. Richtarčík (predseda), J. Seman (väzby a prepojenia v článku po kliknutí TU). Komisia zasadala TAJNE a ani napriek požiadavke opozičného poslanca na účasť na zasadnutí komisie mu to nebolo umožnené. Sú samosprávy v ktorých býva zvykom, že na rokovanie sú pozývané aj osoby, ktoré podali podnet (napríklad mesto Topoľčany nižšie). V našej obci ani na výslovnú požiadavku poslanca a zároveň oznamovateľa účasť nebola umožnená.


Komisia zasadla a zhodla sa na tom, že k žiadnemu porušeniu nedošlo. Ako argument bolo použité: strava bola dodávaná za ceny obvyklé a penzión Gróf je jediným stravovacím zariadením v obci. Jednoducho SKUTOK SA NESTALTu je celá zápisnica. Následne na zastupiteľstve bol tento bod prerokovaný:


Podľa trojice poslancov je úplne v poriadku ak starosta prostredníctvom svojej spoločnosti uzatvára s obcou zmluvy a v podstate sám sebe fakturuje. Nie je pravdou, že v obci sa jedná o jediné stravovacie zariadenie. V obci sa nachádza aj školská jedáleň kde sa podľa mojich informácií v minulosti zamestnanci stravovali. O možnosti využiť školskú jedáleň a ponúkať stravu aj "cudzím stravníkom" svedčí aj rokovanie zastupiteľstva z roku 2018:


Poslanci Seman a Richtarčík asi zabudli na to, že nie tak dávno súhlasili s vydávaním stravy pre cudzích stravníkov v školskej jedálni. 

Stravovacie zariadenia sú aj v okolí a existujú dokonca rôzne donášky, ktoré sa bežne využívajú. Stravovanie sa dá vyriešiť napríklad stravnými lístkami, ktoré by zamestnancov úradu a obecných spoločností nazaväzovali k stravovaniu v JEDINOM vyhradenom zariadení starostu V. Ledeckého, ale mali by možnosť výberu a to formou iných stravovacích zariadení v okolí, alebo by mohli využiť donášku, resp. stravu zo školskej jedálne. Týmto by nikto nebránil stravovať sa aj povedzme v starostovom penzióne. Každý by sa mohol slobodne rozhodnúť. Okrem toho sa objavili podnety, že zamestnanci obecnej firmy stravu nedostávajú pričom fakturácia beží. Na zasadnutí zastupiteľstva (záznam vyššie) to bolo popreté z čoho ťažko hodnotiť kde je pravda. Zamestnanci sa totižto boja o prácu a verejne o tom nerozprávajú. Spoločnosť Avleon dodávala okrem stravy aj cateringové služby bez zmluvného vzťahu na čo komisia vôbec neprihliadala. 

Starosta V. Ledecký uvádzal vo svojom statuse aj historku o amerických baniach a dedení pozemkov. Podľa neoverených informácií od starších Hrhovčanov sa k pozemkom dostal iným spôsobom. Pokiaľ nepreukáže svoje tvrdenie ( čo je možné veľmi jednoducho - mali by existovať zápisnice z dedičského konania :), ktoré sotva existujú ) iba ťažko tomu uveriť. 

Pozn. v minulom roku došlo k niekoľkým zmenám. Spoločnosť AVLEON od polovice júna bola prevedená na inú osobu a penzion Grof bol prepísaný na dcéru starostu.

Komentáre