KONTROLÓRKA RUSNAČÍKOVÁ ODMIETA KONTROLOVAŤ OBECNÚ FIRMU

Na aprílovom zastupiteľstve kontrolórka Dana Rusnáčiková predložila správu o výsledkoch kontrolnej činnosti. Táto správa bola poslancom predložená 2 mesiace po termíne. Celá správa sa dá pozrieť TU.

V správe sa však uvádza dátum 28.2.2021.  Ako býva zvykom ani v tomto prípade neboli zistenia napriek tomu, že s obecným majetkom sa nakladalo všelijako. Omnoho závažnejšia je skutočnosť, že kontrolórka nevykonala kontrolu v obecnej firme Hrhovské služby, s. r. o napriek tomu, že takúto povinnosť mala - bolo to doplnené do plánu kontrolnej činnosti na rok 2020! Ešte horšie je to, že poslanci s tým nemali žiadny problém. 

Obecnú firmu nikto nikdy nekontroloval, každoročne cez ňu pretieklo ca 300 tis eur, nemala ani len dozornú radu, na účte nerozdeleného zisku z minulých rokov má viac než 50 tis. eur pričom kompetentní nevedia vysvetliť kde tieto peniaze reálne sú, konateľom je starostka a tá vo firme zamestnáva okrem iného aj svojich poslancov. 

Nižšie vidieť ako z ničoho nič stúpol zisk obecnej firmy zo 4 eur v roku 2019 na 59 110 eur v roku 2020 ! Na jedenej strane je to dobré no na druhej strane firma pre obec vykonáva každoročne plus mínus rovnakú činnosť. Kde sa "strácal" zisk po minule roky? Táto pozitívna zmena môže byť vnímaná aj ako výsledok verejnej kontroly.



Existuje jedna teória, ktorej podobnosť s našim prípadom môže byť čisto náhodná a bude to asi len obecná klebeta: Obec si objedná výstavbu bytoviek za takmer 300 tis eur. Náklady na takúto výstavbu má povedzme 250 tis. Za zvyšných 50 tis ďalej platí svojich zamestnancov, ktorí robia súkromné zákazky (napríklad realizujú niekomu výstavbu domu, alebo realizujú drobné stavebné práce) avšak účtovanie týchto prác ide mimo kasu obecnej firmy. 

Toto sú napríklad všetky súkromné zákazky, ktoré realizovala a fakturovala obecná firma v roku 2019. Naozaj ich bolo iba toľko?

Diskusia a vyjadrenie kontrolórky Dany Rusnačíkovej k nevykonanej kontrole a ku spôsobu predkladania správ po kliknutí nižšie na obrázok so záznamom :


Je evidentné, že kontrolu vykonať nechcú ako kontrolór tak aj poslanci so starostkou. Vedia prečo. O kontrolórovi s Spišskom Hrhove sa dá prečítať vo viacerých článkoch: 

Je to smutné no po skúsenostiach iný prístup by bol asi zázrak. Poslanci a starosta si zvolili kontrolóra, ktorý na vážne prešľapy neupozorňuje skôr ich kryje a to im vyhovuje. Aký má význam platiť kontrolóra, ktorý nekontroluje? 

Komentáre