4. POVOLEBNÝ HRHOVSKÝ INFORMAČNÍK DECEMBER 2022

1. VOĽBY

Výsledok volieb v obci spišský Hrhov sa dá pozrieť po kliknutí TU :

👉 Počet ľudí, ktorí majú právo voliť sa za posledné 4 roky zvýšil o viac než 100 z 1171 na 1297

👉 O tom kam sa obec bude uberať nasledujúce 4 roky rozhodlo málo cez polovicu ľudí, ktorí môžu voliť! Teraz bola účasť 55,2% pred 4 rokmi 52,32%. O málo vyššia účasť kvôli spojeným voľbám. Je to veľmi málo. Iba polovica ľudí rozhoduje!

☝️ Snáď sa podarí počas najbližších 4 rokov vyriešiť prúsery, ktoré v obci spôsobilo pár jednotlivcov, ktorým viac išlo o svoj prospech ako o prospech obce.

👉 Je prekvapením, že poslanci ako Glevický, Richtarčík, alebo Seman, ktorí viac ako desaťročie v zastupiteľstve rozhodujú a ktorí sú priamo zodpovední za to, že máme nepitnú vodu, nefunkčné čističky, či plavajúce toaletné papiere po ulici pri silnejšich dažďoch si upevnili svoje pozície. Tí poslanci, ktorí na čele so starostom Ledeckým si pomýlili samosprávu s dobrým kšeftom a boli súčasťou  chobotnice, ktorá v obci organizovane vládla

Štruktúra obce pred pár rokmi

 👉 Za posledné štyri roky sa situácia zmenila. Začala verejná kontrola a na povrch začali vychádzať kauzy jedna za druhou. Či už vyťahovanie desiatok tisíc eur poslancom Glevickým za nezmyselné zdrapy papiera, alebo šafárenie s majetkom obce zakončené smrťou jedného z poslancov, ktorému bol osudný obecný traktor. Obec totiž nemá jeden poriadny traktor no na nezmyselné štúdie a hlúposti na obohacovanie bolo. Sami sa svojim konaním dostali do bahna. Ledecký včas zutekal.

Zostáva veriť, že to čo spôsobili dajú do poriadku a budú sa venovať tomu čo má byť prioritou a to infraštruktúra obce. Pitná voda, fungujúce čističky, upravené a bezpečné cesty, kvalitná škola.

Aj naďalej je veľmi dôležitá občianska kontrola, transparentnosť a aktívni ľudia.


2. KONALO SA PRVÉ A DRUHÉ ZASADNUTIE ZASTUPITEĽSTVA

Prvé slávnostne zasadnutie zastupiteľstva riešilo oznámenie výsledkov volieb, zloženie sľubov poslancov a starostu, určenie zástupcu starostu, určenie komisií a členov a zároveň plat starostu. 

Zvolení poslanci a starosta na nasledujúce obdobie <po kliknutí TU>

Komisie boli zriadené v nasledovnom zložení <po kliknutí TU>

Ďalším bodom bol Plat starostu. Ten podľa zákona starostke prislúcha vo výške 2493 eur. Takýto plat majú starostovia v obciach od 1000 do 3000 obyvateľov. 

Starostka Zuzana Kučerová si v tomto bode sama navrhla navýšenie o 20 % čo je v prepočte takmer 500 eur. Poslanci bez diskusie jednohlasne schválili. Osobne som sa nestretol s tým, aby v normálne fungujúcej samospráve (na Slovensku ich je takmer 3000) si starosta sám dal návrh na navýšenie svojho platu. Neberiem do úvahy Fekišovce a podobne. Bez akéhokoľvek zdôvodnenia či dopadu na rozpočet a bez uvedenia v zápisnici.

Už ste sa stretli s tým, aby ste nastúpili do práce a bez akýchkoľvek výsledkov vám hneď na začiatku navýšili plat o 20 percent? 

Spolu plat starostky do konca roka 2022 bude takmer 3000 eur. Po novom roku ju čaká ďalšie navýšenie o ďalších ca 100 eur, keďže plat sa prehodnocuje automatický každý rok podľa priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Verím že takto štedro bude starostka pristupovať aj k zamestnancom obce, škôl, školskej jedálne. 


Zdá sa, že šetrenie kvôli energiám a cenám materiálov, alebo plač ako na úkor rodín samosprávy dostanú menej nie je témou našej obce. Po takýchto praktikách, by som rodinám bez problémov na úkor samospráv pridal omnoho viac. O bezdôvodnom navyšovaní platu v našej obci už bol v minulosti uverejnený jeden príspevok, kde za návrhom stál poslanec Richtarčík (zástupca starostky), ktorý neskôr dostal od starostky zvýšenie jeho odmeny. Článok po kliknutí TU


Druhé zastupiteľstvo riešilo úpravu VZN o dotáciách na žiaka v školách, úpravu rozpočtu, opravu chyby v schválenej zámene pozemkov a pridelenie nájomných bytov. Celá zápisnica po kliknutí TU.

Komentáre

  1. Pane,vás čaká denník Nový čas ,takých potrebujú!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je dobre diskutovat s niekym kto ma odhalenu identitu. Pod Anonymom sa mkze skryvat kde kto 😉

      Odstrániť

Zverejnenie komentára