V OBCI BOLA PÍLA. KTO NA TOM PROFITOVAL?

V obci Spišský Hrhov bola píla. Nachádzala sa v centre obce v priestoroch pálenice. Na základe rôznych podnetov z obdobia keď ešte táto píla fungovala bola snaha overiť aká je skutočnosť.

Prenájom priestorov

16. 7. 2013 obec Spišský Hrhov prenajala nebytový priestor - časť pálenice spoločnosti LEMES, s. r. o. Táto spoločnosť vznikla tri mesiace predtým 13.4.2013. Konateľom a vlastníkom spoločnosti bol Jozef Seman mladší (syn poslanca obecného zastupiteľstva). Tento priestor bol prenajatý bez súťaže formou osobitného zreteľa s odôvodnením, že o priestor nemal dlhodobo nikto záujem a že priestor je v havarijnom stave. 
Pozn. Rovnakým spôsobom bolo prenajatých a odpredaných množstvo nehnuteľností ľudom blízkym obecnému úradu. 
Nájomná zmluva bola uzavretá na dobu určitú od 1.8.2013 do 1.8.2016. Cena nájmu bola stanovená na sumu 33,3 eur za mesiac
Predmetom nájmu mali byť podľa zmluvy "provizórne neupravené a nemurované priestory a prístrešky v objekte „Pálenica“ o výmere 200 m2"
Zo zmluvy
Podľa zistení spoločnosť LEMES, s. r. o užívala ďaleko viac priestoru ako mala zazmluvnené. Napríklad už z obrázku vyššie vyplýva, že užívané boli aj plochy na ktorých bolo uložené drevo vo výmere minimálne 1000 m2. Ďalej podľa zistení bol využívaný aj murovaný priestor pálenice. Za tieto priestory a plochy spoločnosť LEMES obci neplatila.
Spoločnosť Lemes, s. r. o. mala nájomnú zmluvu na dobu určitú do 1.8.2016 pričom priestory užívala až do 31.12.2018 čo potvrdzujú aj platby za nájom. Keďže dodatok k zmluve, ktorým by bol predĺžený zmluvný vzťah sa nenachádza vo zverejnených zmluvách priestory zdá sa boli viac než 2 roky užívané neoprávnene. 

Dodávka tepla, pitnej vody, elektriny a odvoz odpadu

V nájomnej zmluve sa obec zaviazala poskytovať nájomcovi dodávku tepla, pitnej vody, elektrickej energie, a odvoz odpadu s tým, že tieto služby budú uhrádzané na žiadosť obce nad rámec nájmu podľa skutočnej spotreby.
Zo zmluvy
Za tieto služby spoločnosť LEMES obci nikdy neplatila. Obci bola zaslaná požiadavka na zaslanie všetkých vyúčtovaných úhrad. Z. Kučerová v odpovedi (rozhodnutí) uviedla, že spoločnosti LEMES neboli poskytované žiadne služby. Zároveň podotkla, že ako zdroj elektrickej energie spoločnosť využívala elektrický generátor. 
Pozn. použitie elektrického generátora pri takomto zariadení je technicky len málo pravdepodobné. Jozef Seman bol požiadaný o vysvetlenie no nevyjadril sa  (viď. nižšie v článku).

Brúska pílových kotúčov

Mesiac po podpise nájomnej zmluvy na nebytové priestory so spoločnosťou LEMES (v auguste 2013) obecná firma Hrhovské služby, s. r. o. kde bol v tom čase konateľom starosta Vladimír Ledecký objednala profesionálnu brúsku pílových kotúčov za cenu 3 000 eur.



Video brúsky pílových kotúčov

V juli 2020 bola obci adresovaná žiadosť o poskytnutie informácií súčasťou ktorej bola požiadavka na zaslanie informácie o tom 
  • aký bol účel zakúpenia brúsky pílových kotúčov, 
  • koľko zákaziek bolo od zakúpenia vybavených (obdobie 6 rokov) v súvislosti so zakúpenou brúskou 
  • či bola využívaná aj na brúsenie pílových kotúčov pre pílu, ktorá bola v priestoroch bývalej pálenice.
Zuzana Kučerová v odpovedi uviedla, že neboli realizované žiadne externé zákazky a brúska bola využívaná iba pre vlastné účely. Z toho vyplýva, že spol. LEMES za takéto služby obci neplatila. Službu brúsenia pílových kotúčov obecná firma verejne nikomu neponúkala. Aké pílové kotúče obec/obecná firma brúsila na profesionálnej brúske a prečo takýto profesionálny stroj bol zakúpený nie je známe.  

Odpredaj brúsky

Začiatkom apríla 2020 sa Zuzana Kučerová (v tom čase ako zastupujúca starostka) rozhodla, že brúsku predá a to bez prerokovania na príslušnej komisií a bez obecného zastupiteľstvaStanovila v súťaži vyvolavaciu cenu 1500 eur čo je polovičná cena oproti cene za ktorú bola brúska kúpená. Ako reakcia na náhly predaj brúsky bol na facebookovej stránke zverejnený status:
Do súťaže sa zapojil jediný uchádzač zo Spišského Hrhova Ondrej Soľana (vyhodnotenie súťaže je možné pozrieť po kliknutí TU). Brúska bola odpredaná za 1 501 eur (tu sa dá pozrieť kúpno predajná zmluva). 
Pozn. V Čase predaja brúsky už spoločnosť Lemes, s. r. o. nemala v nájme priestory (podľa vyjadrenia obce nájom bol ukončený k 31.12.2018).

Zákazky pre obec

Spoločnosť LEMES, s. r. o. počas svojho pôsobenia úspešne získavala obecné zákazky. Jednalo sa o väčšinu zákaziek na rezivo pre obec alebo obecné firmy. Za päť rokov sa jednalo o zákazky v hodnote ca 35 tis. eur. Napríklad:

Podobný scenár bol aj v prípade firmy AVLEON starostu Ledeckého, ktorá pre obec dodnes dodáva stravu ako "výhradný" dodávateľ. Celý článok sa dá prečítať TU.

Zánik firmy LEMES, s. r. o

Spoločnosť LEMES, s. r. o bola koncom roka 2019 premenovaná a boli vymenené orgány spoločnosti. Pravdepodobne sa jednalo o odpredaj spoločnosti. Výpis z obchodného registra sa dá pozrieť TU.

Vyjadrenie spoločnosti LEMES, s. r. o

Koncom roka 2020 bol oslovený Jozef Seman mladší ako konateľ spoločnosti LEMES, s. r. o., aby vysvetlil ako to s pílou v obci bolo. Konkrétne
  • Odkiaľ čerpal elektrickú energiu, 
  • Či využíval na práce pracovníkov obecnej firmy Hrhovské služby, s. r. o
  • Či využíval brúsku obecnej spoločnosti na brúsenie pílových kotúčov
Jeho požiadavkou bolo osobné stretnutie za prítomnosti osoby, ktorá podnet dala. Tomuto nebolo možné vyhovieť keďže oznamovateľom poskytujem ochranu vo forme diskrétnosti (nie sú nikde menovaní ani uvádzaní) hlavne z dôvodu, že v obci ak ktokoľvek na čokoľvek poukáže stáva sa neprajníkom a nepriateľom obce. Preto je potrebné to brať tak, že podnet prešetrujem ja ako poslanec obecného zastupiteľstva. Ani po opakovanej požiadavke nebolo do dnešného dňa zaslané vysvetlenie zo strany spoločnosti Jozefa Semana mladšieho.


Komentáre