OBEC MÁ SVOJ MAJETOK CHRÁNIŤ A ZHODNOCOVAŤ. NASVEDČUJÚ TOMU DOTERAJŠIE NÁJMY A PREDAJE ?

Spôsob akým môže obec prenajímať alebo predávať svoj majetok je popísaný v článku <klikni TU>. Osobitný zreteľ je forma predaja, alebo nájmu, ktorá sa má používať vo výnimočných prípadoch, nakoľko pri tejto forme sa nemá možnosť uchádzať o majetok nikto iný pričom absentuje trhové prostredie. V zákone č. 138/1991 Zb.  majetku obcí sa uvádza:

"(1) Orgány obce a organizácie sú povinné hospodáriť s majetkom obce v prospech rozvoja obce a jej občanov a ochrany a tvorby životného prostredia.
(2) Orgány obce a organizácie sú povinné majetok obce zveľaďovať, chrániť a zhodnocovať. Sú povinné najmä
a) udržiavať a užívať majetok,
b) chrániť majetok pred poškodením, zničením, stratou alebo zneužitím,
c) používať všetky právne prostriedky na ochranu majetku, vrátane včasného uplatňovania svojich práv alebo oprávnených záujmov pred príslušnými orgánmi, 
"

V obci Spišský Hrhov sa "osobitným zreteľomdoposiaľ predávali a prenajímali takmer všetky nehnuteľnosti. Dá sa povedať, že obec týmto spôsobom prišla o státisíce eur nehovoriac o tom, že zamedzila ďalším uchádzačom prejaviť záujem o nehnuteľnosť obce. O pochybnom nakladaní s majetkom obce sa dá dočítať vo viacerých článkoch ako napr. "STAVEBNÝ POZEMOK V SPIŠSKOM HRHOVE ZA 44 EUR. DÁ SA TO? <klikni TU>" alebo "STAVEBNÝ POZEMOK ZA EURO. KTO JE ZA NEZISKOVKOU TANIUS? <klikni TU>". Pri takýchto prevodoch o hospodárnosti a transparentnosti nemôže byť reč. 

Po vzdaní sa mandátu starostu nové (dočasné) vedenie pri nakladaní s majetkom obce postupuje podobne a naďalej využíva osobitný zreteľ s argumentom, že zákon to pripúšťa. Nižšie niekoľko príkladov z aprílového zasadnutia obecného zastupiteľstva. Vo všetkých prípadoch sa jednalo o osobitný zreteľ ! O spôsobe predaja / nájmu nerozhodovalo vopred zastupiteľstvo, ale zastupujúca starostka.

1. Pán P. Dzurňák žiadal o prenájom pozemku C KN 3071 o výmere 5 271 m2

Názor autora článku: Jedná sa o poľnohospodársku pôdu mimo zastavaného územia o ktorú mohlo prejaviť záujem viacero malých roľníkov. Pár mesiacov dozadu obec na prenájom poľnohospodárskej pôdy vyhlásila súťaž. Rovnako sa malo postupovať aj v tomto prípade.

2. Pán M. Wassermann žiadal o prenájom pozemku C KN 530/17 o výmere 4 m2

Názor autora článku: Jedná sa o pozemok malej výmery, ktorý susedí priamo s pozemkom p. Wassermanna. Obec tento pozemok nevie ináč využiť a náklad na súťaž by bol vyšší ako cena samotného pozemku. Osobitný zreteľ bol zvolený správne. Avšak nemalo sa jednať o prenájom ale o predaj. Prenájmom za cenu 0,05 eur / rok bude omnoho nákladnejšia administratíva ako zisk z takto prenajatého pozemku. Podľa získaných informácií žiadateľ žiadal o predaj avšak na úrade mu bolo povedané, že môžu schváliť iba prenájom.

3. Pán L. Antal žiadal o prenájom pozemku C KN 2023 o výmere 2 077 m2

Názor autora článku: Jedná sa o pozemok, ktorý síce susedí s pozemkom p. Antala avšak o tento pozemok by mohli prejaviť záujem aj iní obyvatelia keďže sa "tiahne" aj okolo iného pozemku (p. Ledeckej) a má svoju prístupovú cestu. Pozemok je len oddelenou časťou väčšieho pozemku a je značnej výmery. V tomto prípade mal byť pozemok prenajatý formou súťaže. Tu sa však jedná o špecifikum keďže tento pozemok obec p. Antalovi už raz prenajala no bez vytýčenia.

4. Pán D. Kožuško žiadal o prenájom pozemku C KN 2395/1 o výmere 40 m2 

Názor autora článku: V tomto prípade sa jedná o prenájom pozemku, ktorý susedí s obecnými bytovkami v ktorých má p. Kožuško prenajatý byt. Zo žiadosti má byť pozemok použitý na výstavbu skladu. V tomto prípade je možné použiť osobitný zreteľ avšak v nájomnej zmluve je nevyhnutné riadne vymedziť povinnosti nájomcu v prípade ukončenia nájmu v obecnom byte tak, aby nemohli vzniknúť súvisiace náklady pre obec (po ukončení nájmu uviesť pozemok do stavu blízkemu pôvodnému). Tento nájom by mal byť dodatkom k nájomnej zmluve na byt. 

SÚŤAŽ NIE JE STRAŠIAK !

Súťaž v prípade predajov alebo nájmov nie je žiadny strašiak. Umožňuje všetkým záujemcom uchádzať sa o kúpu resp. prenájom. Táto forma umožňuje obci predať prípadne prenajať nehnuteľnosť hospodárne, efektívne a transparentne

OBEC NEZHODNOTILA, ZHODNOTÍ NIEKTO INÝ

Osobitný zreteľ zneužitý na predaj stavebných pozemkov ako tomu bolo doposiaľ rozvoju obce neprispieva. Len sotva možno hovoriť o zhodnocovaní najmä v prípadoch množstva stavebných pozemkov, ktoré obec predala za "babku" a ktoré roky ležia bez výstavby a o ktoré sa nikto ani len nestará. Ich noví vlastníci čakajú na príležitosť tieto pozemky predajom zhodnotiť. Obec predávala pozemky bez súťaže za 10 eur / m2. Po pár rokoch sú ceny niekde úplne inde (42 eur / m2). Kto vám poskytne zhodnotenie 420 % v priebehu pár rokov?  Žiaľ zhodnotenie, ktoré mohlo priniesť obci rádovo státisíce eur neskonči v obci, ale v súkromných rukách.


JASNÉ PRAVIDLÁ 

pri nakladaní s majetkom má mať obec jasné pravidlá v ktorých vymedzí aj použitie osobitného zreteľa. Takéto pravidlá sa nazývajú "Zásady hospodárenia s majetkom obce". Obec Spišský Hrhov zásady nemá. To umožňuje poslancom a starostovi nakladať s majetkom doslova svojvoľne.

Obec má mať pripravený zoznam prebytočného majetku o ktorý sa môžu obyvatelia uchádzať. Transparentným predajom prípadne nájmom obec majetok zhodnotí, zníži náklady na jeho udržiavanie a zároveň takto ponúknutý majetok môže slúžiť na dobrý účel ktorémukoľvek obyvateľovi.

Komentáre