STAVEBNÝ POZEMOK ZA EURO.

Nezisková organizácia Tanius, n. o. v roku 2015 kúpila od obce pozemky v rozlohe 80 árov (8000 m2) za 1 euro. Pozemky boli odpredané bez súťaže s využitím osobitného zreteľa. Tejto organizácií poslanci v roku 2018 schválili aj prenájom ďalšieho pozemku vo výmere 2000 m2 na výstavbu iného typu zariadenia. Kontrolór obce predaj a prenájom bez súťaže nenamietal.

Neziskovka Tanius

Neziskovú organizáciu Tanius, n. o. založil V. Horný vo februári 2015. Následne jeden deň po tom 27.2.2015 bol tejto organizácii na zasadnutí zastupiteľstva schválený odpredaj 80 árového (8000 m2)  pozemku za cenu 1 eur. Cenu takéhoto pozemku možno odhadnúť na ca 160 tis. eur (predpoklad 20 eur /m2). V. Horný bol v tom čase susedom starostu obce Spišský Hrhov (V. Ledecký) a je spoluvlastníkom napríklad 
Tieto pozemky vlastní starosta obce spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi a priateľmi. Pozemky v  sade majú odhadovanú hodnotu pri cene 20 eur / m2 celkom 1,4 milióna eur. Cenu pozemkov o rozlohe ca 100 000 m2 na ktorých sa má ťažiť rašelina ťažko odhadnúť.

 

Nezisková organizácia zabezpečila vypracovanie projektovej dokumentácie na výstavbu Komunitného zariadenia pre autistov a seniorov trpiacich hluchoslepotou a demenciou. Na splnenie podmienok výzvy vyhlásenej MP a RV SR požiadala organizácia obec o prenájom ďalšieho pozemku vo výmere 2000 m2. Týmto projektom sa uchádzala o financovanie projektu v rámci aktuálnej výzvy. Podmienkou výzvy bolo umiestnenie zariadenia sociálnych služieb v intraviláne obce. Získané pozemky boli v extraviláne. Nezisková organizácia so svojim projektom neuspela a nepostúpila do druhého kola. Následne organizácia pozemky obci v zmysle zmluvy z roku 2015 vrátila.  

Podľa vyjadrenia riaditeľa neziskovej organizácie Tanius M. Baču organizácia nikdy nezneužila filozofiu neziskovosti, snaží sa robiť slušnú treťosektorovú robotu a nemá za sebou nijakých finančníkov a podnikateľov

Účelom tohto článku nie je poukázať na činnosti neziskovej organizácie a ani nijako spochybňovať nezištnosť projektov, ktoré realizuje. 

Článok je o spôsobe, akým obec nakladala so svojím majetkom. Niektorí poslanci postup považujú za správny s tým, že je dobré, keď sa našiel vôbec niekto, kto chce takéto zariadenie v obci Spišský Hrhov zriadiť a že by to bolo pre obec prospešné. Nemožno pochybovať o prospechu pre obec avšak prospešná vec môže byť realizovaná aj inými pre obec výhodnejšími spôsobmi ako napríklad predaj pozemku za trhovú cenu, predaj obchodnou súťažou, účasť obce na projekte a pod. S niektorými poslancami bola aj diskusia v ktorej tvrdili, že výstavba zariadenia nie je výhodná a že je dobré ak sa vôbec niekto našiel. Článok uverejnený niekoľko mesiacov po tom napríklad v týždenníku Trend opisuje situáciu ináč:



Revízia / doplnenie článku 24.7.2020 po osobnom stretnutí so zástupcom n. o. Tanius

Komentáre