STAVEBNÝ POZEMOK V SPIŠSKOM HRHOVE ZA 44 EUR. DÁ SA TO?

V roku 2017 p. Taratuta zaslal obci žiadosť o odpredaj pozemku o výmere 800 m2. Žiadosť bola následne prerokovaná na zastupiteľstve.
Vtedajší poslanci predaj neschválili a v tom istom bode schválili prenájom za cenu 44 eur ročne. Bez súťaže, priamo a spôsobom osobitného zreteľa pričom spôsob nebol uvedený v zápisnici aj keď mal byť.
V prípadoch osobitného zreteľa sa má postupovať v dvoch krokoch. Na prvom zasadnutí poslanci schvália spôsob predaja (súťaž, dražba, priamy predaj alebo osobitný zreteľ) následne obec vykoná zákonné kroky medzi ktoré patrí v prípade osobitného zreteľa zverejnenie minimálne 15 dní s odôvodnením. Až potom na ďalšom zasadnutí sa schvaľuje samotný predaj/ prenájom. V tomto prípade schválenie prebehlo v jednom kroku pričom nemohol byť zámer zverejnený kedže žiadosť bola na odpredaj a až na zasadnutí sa to zmenilo na prenájom. Ak by aj čokoľvek zverejnené bolo bol by to zámer predaja ako bola žiadosť a nie nájmu. Vieme že obec v minulosti zámery na svojej internetovej stránke nezverejňovala aj keď jej to ukladal zákon. Starosta sa bráni, že všetko bolo zverejňované na nástenke.

Starosta po schválení zastupiteľstvom uzavrel s p. Taratutom nájomnú zmluvu. V zmluve však uviedol v rozpore s uznesením podmienky budúceho predaja za vopred stanovenú sumu - znova bez súťaže, bez zverejnenia. K odpredaju však v danom termíne nedošlo. Totižto v roku 2019 už zasadalo nové zastupiteľstvo v ktorom existuje aj opozícia a verejná kontrola.

Stavebné povolenie na prenajatom pozemku. Dá sa to?

Starosta v roku 2018 na takto prenajatom pozemku vydal p. Taratutovi stavebné povolenie na výstavbu "sklad náradia" a následne aj kolaudačné rozhodnutie. Je to vôbec možné? Za normálnych okolností nie a ani to nie je potrebné. Veď ak chce niekto stavať nech si od obce pozemok kúpi. Obec má v takýchto prípadoch vyhlásiť prinajmenšom obchodnú súťaž. Na jednej strane obec vysporadúva pozemky pod cestami, budovami a na druhej strane takto vytvára nástrahy do budúcnosti.

Neštandardné, nedôvodné ale možné

Dá sa stavať aj na prenajatom avšak musí byť jasný vzťah nájomcu k pozemku. To znamená, že tento účel musí byť odsúhlasený zastupiteľstvom a riadne uvedený v zmluve. Nič také sa však neudialo. V obci sa pravdepodobne jedná o jedinečný prípad výstavby nehnuteľnosti na prenajatom obecnom pozemku.

Dvojaký meter?

Je zaujímavé, že poniektorí obyvatelia dostávali v tomto období na žiadosti o odpredaj pozemkov priamo zamietavé stanoviská a žiadosti sa nedostali ani len do zastupiteľstva. Napríklad odpoveď na žiadosť o odpredaj podobného pozemku.


Ústretová obec

Po obdržaní niekoľkých podnetov a ich preverení je možné konštatovať nasledovné. V čase schválenia prenájmu pozemku (rok 2017) bol súčasťou obecného zastupiteľstva švagor R. Taratutu. V čase vydávania kolaudačného rozhodnutia na prenajatom pozemku (rok 2019) je súčasťou obecného zastupiteľstva sestra R. Taratutu a zároveň zástupkyňa starostu.

Po zistení takého nakladania s majetkom obce by nekonať znamenalo nezodpovednosť preto bol podaný podnet na preskúmanie zákonnosti konania starostu a obecného zastupiteľstva. Prokurátor podnet prijal pričom ho posúdil aj ako oznámenie o možnom spáchaní trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa prípadne iného trestného činu a predložil ho trestnému prokurátorovi


Trestný prokurátor oznámenie prijal a ďalej posunul vyšetrovateľovi. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie.


V polovici januára 2020 vydal prokurátor starostovi upozornenie v ktorom poukazuje na nezákonné vydanie stavebného povolenia.

Obhájenie 

Starosta uvádza, že zámer bol riadne zverejnený a ako dôvod hodný osobitného zreteľa uvádza, že pozemok nebol využívaný a dlhodobo o neho neprejavil nikto záujem. Nižšie uvedený zámer, ktorý údajne bol zverejnený na nástenke ...  

Nikto neprejavil záujem o pozemok, ktorý nikto neponúkal

V zámere sa uvádza, že nikto neprejavil záujem. Ako mohol niekto záujem prejaviť keď obec tento pozemok neponúkala na predaj alebo prenájom? Vraj pozemok nebol využívaný. Podľa zistení pozemok využívaný bol - pestovali sa poľnohospodárske plodiny.

Súčasný status

V tejto veci stále prebieha vyšetrovanie. Obec Spišský Hrhov má na svojom pozemku postavenú nehnuteľnosť určenú na podnikanie, ktorá patrí súkromnému vlastníkovi. Pozemok je ohradený. Obec za to dostáva 44 eur ročne. 

Z toho vyplýva, že verejnosť nemusí od obce kupovať stavebný pozemok, ktorého trhová hodnota je v súčasnosti ca 20 eur / m2 ale stačí prenájom za dá sa povedať symbolický ročný poplatok. P. Taratuta nekonal nezákonne iba využil možnosť, ktorá sa mu naskytla. Stratová je obec, ktorá by za tento pozemok mohla získať minimálne 16 tis. eur. Takto obec získa peniaze za 360 rokov.

Komentáre