ÚPRAVA ÚZEMNÉHO PLÁNU, LEDECKÝ ZÚRI

V týchto týždňoch prebieha úprava územného plánu obce Spišský Hrhov. 

Územný plán je dôležitým dokumentom, ktorý určuje oblasti na výstavbu, umiestnenie infraštruktúry, športovísk, bytových domov, priemyselných častí a pod. Tento dokument môže stanoviť výšku budov, alebo typy striech domov. Jednoducho povedané ak v územnom pláne je napríklad uvedené, že oblasť je určená na športovisko bude ťažké chcieť tam postaviť rodinný dom. Málo ľudí si však dôležitosť územného plánu uvedomuje.

Pôvodný (zatiaľ platný územný plán sa dá pozrieť <TU>). Obec návrh na zmenu zverejnila 12.10.2022. V podstate sa zatiaľ jedna o tieto zmeny. 



Celý návrh na zmenu územného plánu sa dá pozrieť <TU>. V podstate sa v tomto prípade nejedná o dramatické zmeny skôr o logickú úpravu na základe už niektorých zrealizovaných stavieb. Zaujímava je však zmena č. 2 - zrušenie navrhovanej IBV v lokalite pri sade.

Proti tejto zmene sa ohradil bývalý starosta Ledecký, ktorý náhodou v tejto lokalite spolu so svojimi známymi a rodinnými príslušníkmi vlastní desiatky tisíc m2 pozemkov. Pôvod svojho majetku doposiaľ riadne nevysvetlil. V minulosti sa to snažil "uhrať" nepodloženou historkou o príbuzných, ktorí pracovali v amerických baniach od ktorých to podedil.

Ledecký podal námietku v ktorej uvádza, že je to rozvojová príležitosť pre 150 obyvateľov. To je síce pravdou, ale iba z časti. Je zaujímavé, že námietku voči tejto zmene podal ako JEDINÝ. Nikto iný námietku nepodal. Celý list, ktorý bol doručený obci sa dá prečítať po kliknutí nižšie na obrázok, alebo < TU > 


Asi to nezostalo iba pri podaní námietky. Takmer s určitosťou sa dá povedať, že lobuje aj u poslancov, ktorým kedysi "šéfoval" o čom môže svedčiť záznam z verejného prerokovania územného plánu občanmi kedy poslanec Richtarčík uviedol <celý záznam po kliknutí TU>:

 
S vyjadrením poslanca Richtarčíka sa v tomto smere nedá nesúhlasiť. Rozšírovanie obce nie je zlým zámerom avšak nie v čase ak v obci zlyhávajú základne potreby obyvateľov. Ak ľuďom tečie nepitná voda, ktorej je nedostatok, nefungujú čističky, ktoré obťažujú smradom a kanalizácia, z ktorej pri silnejších dažďoch vyplavuje vonku toaletné papiere, ktoré sa valia prúdom po uliciach priority by mali byť inde. Je odvážne ak starosta Ledecký, ktorý zanechal obec v takomto stave tvrdí, že priorita je jej rozšírovanie náhodou v smere kde má pozmeky, ktoré by takto enormne stúpli na hodnote.

V minulosti (R2019) už bol pokus presadiť rozšírenie obce zo strany vtedajšieho starostu Ledeckého a to najmä dotiahnutie infraštruktúry za obecné peniaze týmto smerom k súkromným pozemkom. Zverejnenie zámeru sa nepáčilo V. Marcinkovej (dcéra Ledeckého), ktorá reagovala zastrašením súdmi.


Zostáva sledovať či zvíťazí zdravý rozum

Komentáre