Výstavba BYTOV PRESTUPNÉHO BÝVANIA na ul. Osloboditeľov

V obci Spišský Hrhov sa pripravuje výstavba bytov dvojstupňového prestupného bývania. Jedná sa o investíciu za 431 tis. eur. Obec zaplatí z tejto sumy 5 percent ( 21 tisíc eur ) a 95 percent ( 409 tisíc eur ) bude financovať Európska únia prostredníctvom Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. Výstavba má byť ukončená do konca roka 2023. Stavebné povolenie je vydané a so stavbou sa začne po kontrole dokumentácie úradníkmi. Cieľom projektu je "Rast počtu rómskych domácností s prístupom k zlepšeným podmienkam bývania". Celá zmluva s konkrétnymi informáciami sa dá pozrieť v centrálnom registri zmlúv <po kliknutí TU>

Situácia z projektovej dokumentácie

Lokalita v ktorej bude realizovaná výstavba

Postaviť sa majú dva bytové domy po štyri byty (spolu 8 bytov). 4 byty budú s výmerou 60 m2 a ďalšie štyri s výmerou 45 m2. Celá projektová dokumentácia sa dá pozrieť po kliknutí TU. Súčasťou výstavby sú iba bytové domy bez spevnených povrchov (cesty, chodníky). Infraštruktúru má riešiť samostatný projekt vybudovania chodníkov a spevnených plôch (uverejnené v samostatnom článku tu).

2x Byt 45 m2

2x Byt 60 m2

Výstavbu bytov bude realizovať obecná firma Hrhovské služby, s. r. o na základe podpísanej zmluvy s obcou. Jedna sa o veľmi dobrý postup. Takýmto krokom má obec pod kontrolou výstavbu prostredníctvom obecnej firmy, zamestnáva lokálnych pracovníkov a vytvorí zisk. To všetko iba vtedy ak sa nebude obecná firma zneužívať v prospech jednotlivcov ale sa uprednostní verejný záujem. To znamená, že sa nebudú používať praktiky s pracovnou silou ako v minulosti a zároveň kúpa materiálov bude realizovaná transparentnými výbermi za čo najvýhodnejšie ceny čo doposiaľ nebolo.

Popis prestupného bývania a pravidlá sú popísané v dokumente po klilknutí TU >. V tomto dokumente sú popísané aj pravidlá prideľovania bytov, ktoré nemá prideľovať príslušná komisia ako sme zvyknutí ale zvlášť zriadená. Pravidlá pre prideľovanie taktiež nemajú byť také ako sme navrhli na komisií a schválili v zastupiteľstve ( celý článok po kliknutí TU)  ale iné, ktoré nie sú jasne definované. Za tým žiaľ opäť stojí poslanec M. Glevický, ktorý takýto dokument pripravil a pred časom nechal zastupiteľstvom schváliť napriek vzneseným pripomienkam. Po výstavbe bytov začne proces prideľovania. Zostáva veriť, že proces prideľovania bude verejný, jasný a transparentný, aby boli vylúčené pochybnosti o zaujatosti.

Komentáre