UMELECKÁ ŠKOLA MÔŽE SÍDLIŤ V KAŠTIELI

Zhruba pred rokom sa obec stala vlastníkom kaštieľa vrátane všetkých priľahlých budov a parku. Týmto budovám je potrebné nájsť riadne využitie, aby nechátrali a neboli pre obec príťažou. Jednou z budov je bývala škola reedukačného zariadenia s ktorou sa prvotne uvažovalo pre rozšírenie našej materskej školy. 

K tomu som sa vyjadril, že ak chceme zväčšiť kapacitu škôlky v prvom rade musia na to byť argumenty v podobe demografického vývoja. Či vôbec väčšia škôlka má z dlhodobého hľadiska význam. Ak by sa takáto potreba naozaj potvrdila tak rozšíriť škôlku tak, aby bola na dvoch miestach (pôvodné priestory + nové v kaštieli) nepovažujem z pohľadu investičných a následne prevádzkových nákladov za rozumné nehovoriac o komplikáciách pri prevádzkovaní. Ak škôlku rozšíriť tak spôsobom jej kompletného presunu do väčších priestorov. Ukázalo sa, že tieto priestory na to nie sú dostatočne veľké a presunom by nedošlo k zásadnému navýšeniu kapacity. 

Ďalším a podľa môjho názoru omnoho lepším využitím je umiestnenie Základnej umeleckej školy, ktorá teraz sídli v budove kultúrneho domu. Obec nechala spracovať štúdiu, ktorú si môžete pozrieť po kliknutí TU (alternatíva MŠ a ZUŠ). Cena tejto štúdie bola 3000 eur. V prípade ak by priestory mali slúžiť pre umeleckú školu mohlo by to vyzerať asi takto:



Tieto priestory by boli naozaj reprezentačné a pre tvorbu a umenie ako stvorené. Potrebné je však zrátať koľko bude stáť rekonštrukcia a s akými prevádzkovými nákladmi by sa následne uvažovalo. Z toho sa dá určiť či tieto náklady bude vedieť umelecká škola následne uhrádzať. Takéto riešenie má byť predmetom širšej diskusie s predložením faktov, aby finálne rozhodnutie bolo správne.

Komentáre