ZBERNÝ DVOR v Spišskom Hrhove za 1,7 mil. eur

V obci Spišský Hrhov sa mal postaviť zberný dvor. Investícia za 1,7 milióna eur. Poviete si čo môže byť také drahé na jednej betónovej ploche a pár veľkoobjemových kontajneroch? Malo to byť hradené z fondov Európskej únie. Zberný dvor mal byť postavený v priemyselnej časti lokality Pisarovská a celé to mala zabezpečovať firma poslanca obecného zastupiteľstva Milana Glevického.

Načo je dobrý zberný dvor v obci?

Na zberný dvor vedia ľudia zaniesť napríklad stavebný odpad prípadne iný odpad, ktorý sa bežne nevyváža. Často aj to čo máme možnosť vidieť pohodené v prírode. Pomáha to pri zamedzovaní čiernych skládok. To všetko priaznivo pôsobí aj na separovanú zložku odpadu, ktorej keď je viac tak sa platia menšie poplatky za komunálny odpad. Zároveň na zberný dvor sa dá vyvážať BIO odpad, ktorý momentálne obec vyváža na neoficiálnu skládku. Bio odpad sa dá spracovávať a následne využívať ako kompost. v zahraničí sú napríklad obce kde počas celého roka zberajú bioodpad a následne majú ľudia možnosť si vziať kompost.

Koľko to bude stáť ?

Projekt v obci Spišský Hrhov robila firma poslanca zastupiteľstva obce Milana Glevického M. A. Company. Za vypracovanie žiadosti vyúčtovali obci 1000 eur. Ďalšia tisícka mala byť vyplatená po schválení dotácie. Zároveň obec s nimi uzavrela zmluvu podľa ktorej mali vyúčtovať 17 500 eur za tzv. poskytovanie služieb externého manažmentu. Obec ďalej zaplatila 6 600 eur za projektovú dokumentáciu zberného dvora firme Fotta, s. r. o. Následne tejto firme za kopírovanie a dotlač dokumentácie zaplatila obec ďalších 800 eur, aby nebolo málo tak k tomu sa realizovala ďalšia dotlač časti dažďovej kanalizácie za 120 eur. To všetko v dobe keď elektronická forma dokumentácie je už úplná samozrejmosť. Ďalšie výdavky obce pri príprave boli ca 1000 eur. Z vyššie uvedeného výdavky, ktoré obec už zaplatila sú vo výške takmer 10 000 eur.

17 500 eur pre poslanca

Ako poslanec Glevický získal zákazku obce za 17 a pol tisíca eur za službu, ktorá pri iných výstavbách nebola potrebná? Veľmi jednoducho. Vtedajší starosta Ledecký si spravil prieskum trhu a to spôsobom, že oslovil troch uchádzačov z ktorých vybral práve firmu poslanca. Do súťaže sa nemohol prihlásiť nikto iný lebo sa o nej nemal ako dozvedieť. Žiadne zverejnenie súťaže na stránke obce, žiadne verejne otváranie obálok, alebo komisia, ktorá by ponuky vyhodnocovala. Vyhodnotil Ledecký. Ďalej už asi pokračovať netreba. Tu je zápis v ktorom si Ledecký ešte aj napísal, že postupoval trasnsparentne, nestranne s dôrazom na efektívne nakladanie s fin. prostriedkami.

Neschválený príspevok

V júni 2021 došlo obci rozhodnutie o neschválení príspevku. Obec o tom nijako neinformovala zastupiteľstvo a ani predseda finančnej a stavebnej komisie (znova poslanec Milan Glevický) o tom neinformoval komisiu. O neschválení som sa dozvedel na základe nedávnej žiadostí, ktorú som adresoval obci.

Samozrejme schválenie príspevku nie je ničím podmienené a je na rozhodnutí komisie či príspevok schváli alebo nie. V tomto prípade však nebol schválený z dôvodov, ktoré sú nepochybne na strane spracovateľa žiadosti - spoločnosti poslanca M. Glevického. Došlo totižto k viacerým zásadným pochybeniam:

  • Komisia zistila, že viac ako 84 percent všetkých predložených výdavkov (1,4 milióna z 1,7 milióna) sú neúčelné a neoprávnené. Vyberám z rozhodnutia:

Z rozhodnutia

  • Pre jedného zamestnanca chceli vybudovať administratívnu budovu ako pre stredne veľkú firmu

Z rozhodnutia

Za koľko sa dá zberný dvor vybudovať?

Pre porovnanie v obci Čečejovce za pár mesiacov vybudovali zberný dvor za necelých 50 tisíc eur z vlastných prostriedkov. Viac informácií sa dá pozrieť po kliknutí na články tu:

Článok TV Košice 


Článok Korzár

Komentáre