CENZÚRA. VEREJNOSŤ NEMÁ POZNAŤ PRAVDU

Jedným zo základných princípov demokracie je sloboda prejavu. Slovensko sa radí medzi demokratické krajiny. V ústave Slovenska je okrem iného uvedené "Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Cenzúra sa zakazuje.". Zdalo by sa, že totalitný režim máme za sebou a potláčanie základných práv a slobôd nie je u nás téma.
Jedným zo spôsobov vyjadrovania názoru a informovania o práci poslancov a obecného zastupiteľstva sú sociálne siete. Začiatkom tohto volebného obdobia bola na tento účel zriadená skupina "Spišský Hrhov Hrhovčanom", neskôr po zriadení skupiny "Koľeskáre" súčasnou starostkou Z. Kučerovou bola aktivita presunutá do tejto obecnej skupiny a uverejňovanie príspevkov v pôvodnej skupine bolo pozastavené ( posledný príspevok, ktorý bol uverejnený so zdôvodnením sa dá nájsť v závere tohto Článku )

Začala cenzúra

Bolo by to všetko v poriadku pokiaľ by zhruba pred dvomi týždňami nezačala starostka uplatňovať v skupine "Koľeskáre" cenzúru. Všetky príspevky prechádzajú cez jej schváľovanie. Čo samozrejme nemusí byť problém pokiaľ je to kvôli tomu, aby príspevky spĺňali pravidlá, ktoré sú v skupine uvedené nasledovne :


Spočiatku som si myslel, že ide iba o omyl keď 2 krát po sebe bolo zabokované uverejnenie príspevku bez akéhokoľvek odôvodnenia ( pri zamietnutí príspevku je možné uviesť dôvod čo uvedené nebolo ) :


Najprv som sa ozval priamo starostke. Keďže nereagovala napísal som oficiálnu žiadosť :

Na predposledný deň lehoty prišla odpoveď v ktorej nebola ani na jednu otázku napísaná konkrétna odpoveď. V takýchto prípadoch podľa zákona ak informácie nie sú sprístupnené, alebo sú sprístupnené iba z časti má starostka vydať rozhodnutie v ktorom odôvodni nesprístupnenie informácií. Z Kučerová o tom dobre vie keďže v minulosti takéto rozhodnutia vydávala a niektoré aj prešetrovala prokuratúra a nakoniec informácie sprístupnili. Nedozvedel som sa, ktoré pravidlo príspevok porušil ani kto je administrátor skupiny. Neskôr v e-maili mi starostka napísala, že ona je administrátorom.



V skupine Koľeskáre je uverejnených množstvo príspevkov, ktoré sa týkajú či už pošty, alebo spolunažívania tak ťažko povedať aký meter starostka používa pri hodnotení príspevkov. Nevädno ani aké príspevky doposiaľ zablokovala a ďalej blokuje zo strany obyvateľov. 

Je potrebné si uvedomiť, že skupina "Koľeskáre" je obecná. To znamená verejná. Je absolútne neprípustné, aby sa vo verejnom priestore uplatňovala cenzúra z pozície moci starostu. O to je to horšie, že sa uplatňuje voči poslancovi obecného zastupiteľstva, ktorého jednou zo základných povinností podľa zákona o obecnom zriadení je informovať verejnosť. Týmto starostka bráni vo výkone mandátu poslanca.


Čo sa dá robiť?

Nenapadlo by mi, že mladá starostka, ktoré nezažila totalitu a vyrastala v demokratickom režime sa môže znížiť k takýmto praktikám. Na druhej strane podobné pokusy nie sú zriedkavé ani v iných samosprávach kde korupcia a rodinkárstvo sú bežnými nástrojmi. Zdá sa, že prostredie v ktorom roky Z. Kučerová pôsobila po boku bývalého starostku zanechalo vplyv možno v presvedčení, že spôsob, akým funguje je správny.

Obávam sa, že tento článok nebude smerovať k náprave skôr ku obhajobe a obecná cenzúra bude pokračovať aj naďalej. Ako následok bude obnovená obecná skupina "Spišský Hrhov Hrhovčnom", ktorá sa premenuje na Spišský Hrhov Otvorene v ktorej nebude prebiehať cenzúra zo strany starostky obce Spišský Hrhov.

Na záver sľúbený príspevok z konca roka 2020, ktorý mal byť posledným v pôvodnej skupine Spišský Hrhov Hrhovčanom.




Komentáre