PITNÁ VODA V SPIŠSKOM HRHOVE A JEJ KVALITA

Pitnú vodu tečúcu z kohútika berieme za samozrejmosť. Bez nej si to jednoducho nedokážeme predstaviť. Vlastníkom a zároveň aj prevádzkovateľom vodovodu, vodného zdroja a kanalizácie je obec / mesto, alebo túto kompetenciu prenechá vodárenskej spoločnosti. Na území Spiša pôsobí Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť

Mapa pôsobenia Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a.s.

Správu vodovodov a kanalizácií v mestách zabezpečujú z princípu vodárenské spoločnosti. V obciach je to rôzne. V niektorých prípadoch je prevádzkovateľom a vlastníkom samotná obec v iných rovnako ako v mestách vodárenská spoločnosť. Obce majú často snahu odovzdať vodovod a kanalizáciu do správy vodárenskej spoločnosti čím prenesú zodpovednosť za kvalitu a dodávku pitnej vody. Nie je totižto jednoduché vodovod a kanalizáciu prevádzkovať. Odovzdaním vodovodu a kanalizácie zároveň stúpne koncová cena za vodu a stočné. Snahou vodárenských spoločností je napájať vodovody na centrálne zdroje. Centrálne zdroje a centrálne úpravovne vôd garantujú kvalitu dodávanej vody. Pod pojmom vodný zdroj si predstavme studňu (zásobník vody, ktorá je ďalej dopravovaná potrubím do centrálnej úpravovne a následne do miest a obcí)

Vodné zdroje v oblasti Spiša

V Spišskom Hrhove vodovod a kanalizáciu vlastní a prevádzkuje obec. Rovnako prevádzkuje aj vodné zdroje. Cena vody je aj preto výhodná (ca 0,2824 eur / m3). Cena za stočné sa neúčtuje. V obci je však dlhodobo problém s pitnou vodou a rovnako s čistením odpadových vôd. Množia sa sťažnosti na kvalitu pitnej vody a vyskytujú sa aj početné žalúdočné ťažkosti. Tie nemusia byť spôsobené pitnou vodou no na vylúčenie akejkoľvek pochybnosti je potrebné preukázať, že voda je v poriadku. Obec ako vlastník a prevádzkovateľ vodovodu, vodných zdrojov a kanalizácie má povinnosti, ktoré musí dodržiavať pre zabezpečenie nezávadnosti pitnej vody.

Prevádzkový poriadok

Základným dokumentom prevádzkovateľa vodovodu a kanalizácie je prevádzkový poriadok. Ukladá to vyhláška č. 55/2004 Z. z. Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky. Prevádzkový poriadok definuje parametre vodovodu, vodného zdroja a kanalizácie, schémy zapojení, spôsoby údržby, chlórovanie, testovanie vody, riešenie porúch, prevádzkové denníky, knihy revízií a opráv a mnoho iného. Všetky povinné atribúty prevádzkového poriadku sa dajú pozrieť vo vyhláške <vyhláška klikni TU>. Pitná voda je citlivou témou lebo pri nedostatočnej kvalite môže byť zdrojom rôznych ochorení.

V júni 2020 po viacerých podnetoch na kvalitu vody bola obci adresovaná žiadosť o zaslanie prevádzkového poriadku. Obec predĺžila termín na zaslanie na koniec augusta z dôvodu jeho aktualizácie. Zdá sa, že obec takýto dokument vypracovaný nemá. Prevádzkový poriadok nebol doposiaľ ani po niekoľkých mesiacoch zaslaný. Pokiaľ nie sú jasné pravidlá prevádzky a údržby vodovodu a pokiaľ sa údržba zodpovedne nevykonáva jedná sa o hazard so zdravím obyvateľov !

Kontrola pitnej vody

Prevádzkovateľ (obec) je povinný robiť pravidelnú kontrolu pitnej vody tzv. rozbor. Vykonáva sa minimálna a úplná analýza. Analýza pitnej vody má garantovať jej nezávadnosť a v prípade nevyhovujúcich parametrov sa má pristúpiť k opatreniam. Podmienky rozborov definuje vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 247/2017 Z. z.. Frekvenciu vykonávania analýzy vody definuje príloha č. 2 k tejto vyhláške.  Minimálna analýza má definovaný rozsah podľa vyhlášky č. 247/2017:

Rozsah minimálnej analýzy

Minimálna početnosť odberov

Podľa uvedeného by obec Spišský Hrhov mala ročne vykonať minimálnu analýzu 4x za rok a úplnú analýzu 1x za rok. To sú však minimálne počty, ktoré je možné zvýšiť v závislosti od kvality zdrojov tak, aby na prípadne zhoršenie bolo možné urýchlene reagovať.

Výsledky rozborov vody v Spišskom Hrhove v rokoch 2018 - 2020

Obci boli adresované žiadosti o zaslanie všetkých rozborov pitnej vody všetkých vodných zdrojov obce, ktoré sú využívané na zásobovanie verejného vodovodu za roky 2018, 2019, 2020. Obec žiadosť vybavila zaslaním rozborov ( rozbory je možné zobraziť po kliknutí na jednotlivé riadky ):




pozn. u-úplna analýza; m-minimálna analýza; červenou vyznačené nevyhovujúce parametre pitnej vody

Z protokolov vyplýva, že vzorky zo dňa 24.9.2018, 19.11.2018 a 24.2.2020 nevyhoveli parametrom pitnej vody. Popis / vysvetlenie jednotlivých parametrov je možné nájsť v prehľadnej tabuľke na konci tohto článku.

24.9.2018 boli nevyhovujúce parametre kultivovateľných mikroorganizmov

19.11.2018 boli nevyhovujúce parametre abiosetónu a zákalu

19.8.2019 nevyhovovalo viacero parametrov. Napríklad koliformné baktérie s limitom "nula" mali hodnotu 196 ! 

24.2.2020 boli nevyhovujúce parametre Koliformných baktérií, Enterokokov, Kultivovateľných mikroorganizmov a hraničné hodnoty Dusičnanov

Čo spôsobujú nevyhovujúce parametre pitnej vody?

Aký dopad majú nevyhovujúce parametre pitnej vody? Preložme niektoré do "ľudskej reči" (zdroj: cistavoda.sk). Na konci článku sa dajú nájsť popisy všetkých parametrov minimálnych rozborov pitnej vody.



Konzumáciou nekvalitnej vody môže dôjsť k zdravotným ťažkostiam čo popisuje úrad verejného zdravotníctva.

zdroj: úrad verejného zdravotníctva

Odbery pre rozbor pitnej vody boli vo všetkých prípadoch z obecného úradu. Keďže obec doposiaľ neposkytla prevádzkový poriadok, ktorého súčasťou majú byť aj schémy zapojenia vodovodu a informácie o zdrojoch a vodojemoch nie je možné určiť koľko vodných zdrojov / studní obec má a či voda, ktorá bola odoberaná z obecného úradu je totožná (z rovnakého zdroja) s vodou, ktorá je dodávaná všetkým obyvateľom obce. Podľa neoverených informácií obec disponuje aspoň dvomi vodojemami a viacerými zdrojmi vody.

Popis všetkých parametrov minimálneho rozboru pitnej vody (zdroj: alsglobal.sk)





Komentáre