PRÍJMY OBCE A STRATÉGIA

Viac než dve tretiny dane z príjmov fyzických osôb putujú priamo do obce ako príjem (tzv. podielové dane). To tvorí najväčšiu časť finančných prostriedkov s ktorými obec následne hospodári. Pre predstavu orientačný graf rozdelenia príjmov obce Spišský Hrhov. 

Pozn. Bez ďalších príjmov ZŠ, ZUŠ, grantov a dotácií
To znamená, že čím viac ľudí v produktívnom veku a dobrým zárobkom žije v obci (má trvalý pobyt) tým viac finančných prostriedkov do obce putuje. Je preto nevyhnutné, aby tí čo v obci žijú boli prihlásení na trvalý pobyt.

Príjmy obce spolu (pre jednoduchosť bez ďalších príjmov ZŠ, ZUŠ, grantov a dotácií) sú v súčasnosti na úrovni ca 1,4 milióna eur. Tieto prostriedky každoročne prerozdeľuje obecné zastupiteľstvo formou rozpočtu obce. Financie sú využívané na chod obecného úradu (najvyššia položka - takmer 300 tis. eur), odvoz a likvidáciu odpadov, prevádzkovanie vodovodu a kanalizácie, splátky úverov, podujatia, šport, hasiči, údržba objektov, verejné osvetlenie, energie a v neposlednom rade na investície

Počas roka majú obyvatelia rôzne požiadavky ako napríklad vybudovanie chodníka, cesty, detského ihriska, dobudovanie osvetlenia a iné. Rozpočet je však obmedzený preto je potrebné prioritizovať.

Ak majú byť požiadavky obyvateľov vybavované k spokojnosti je nevyhnutný plán. V pláne investícií by sa mali objaviť jednotlivé požiadavky obyvateľov vopred prerokované na príslušnej komisií a odhadom ocenené. Následne je možné stanoviť priority na jednotlivé roky, alokovať prostriedky a začať s realizáciou. Takto by si každý obyvateľ vedel pozrieť kedy je plánovaná realizácia toho čo požaduje a či vôbec.

Bez koncepcie nie je možné zodpovedne hospodáriť

Obec má vypracovaný "program rozvoja obce na roky 2017-2023" <klikni TU> problémom však je jeho neaktuálnosť. Dokument by mal byť minimálne jeden krát ročne zrevidovaný. Požiadavky by mali byť diskutované na komisiách, upravované a dopĺňané. Potreby a priority sa v čase menia. Vstupujú do toho rôzne projekty na ktoré je možné získať dotácie. Program rozvoja má byť "živým" a hlavne aktuálnym dokumentom. Nejasnou stratégiou dochádza k rôznym kuriozitám. Napríklad rozširovanie obce má prednosť pred vyriešením situácie s nedostatkom vody alebo pred vyriešením situácie s odvádzaním splašok obcou do potoka. Viacerí obyvatelia požadujú chodníky no aj napriek opakovanej požiadavke dostavajú neurčité odpovede. 

Pre zaujímavosť obec Smižany požiadavky občanov, ktoré chce realizovať počas najbližších rokov pretransformovala do pútavej podoby





Komentáre