DNES JE SVETOVÝ DEŇ ZEME. ČO MÔŽE SPRAVIŤ OBEC A ČO MÔŽEME SPRAVIŤ MY?

Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Tento deň sa začal oslavovať od roku 1970.
Cieľom je pripomenutie si našej závislosti. Zmeniť svetové environmentálne dopady v malej obci nie je možné. Môžeme však zmeniť okolie v ktorom žijeme. Trieďme odpad, neznečisťujme potoky.

Správajme sa zodpovedne

Je len ťažké pochopiť kto a prečo si dokáže dať tú námahu naložiť odpad do auta, na vozík, alebo iný prostriedok a zaniesť ho k potoku, alebo do lesa. 

Rovnakú námahu by dalo zaniesť to na zberný dvor. Najbližší zberný dvor je v Levoči. Prevádzková doba zberného dvora:

Po - Pi: 6:00 - 14:00 hod.
So: 8:00 - 16:00 hod. (zimný čas)
      9:00 - 17:00 hod. (letný čas)


"Na zbernom dvore v Levoči som bol niekoľko krát vyviesť rôzny odpad. Ani raz nepýtali peniaze." Buď ľudia nevedia, že to nestojí takmer nič, alebo sú možno len tak zvyknutí z čias minulých. Nie je lepšie odpad odniesť počas dňa a bez strachu, že Vás niekto prichytí =D ? 

Ak poznáte kohokoľvek, kto takúto činnosť robí možno stačí skúsiť slušne vysvetliť, že sa dá aj ináč - na zberný dvor. Poväčšine nič platiť nebude. 

Čo môže spraviť obec?

Napríklad osadiť veľkokapacitné označené kontajnery. Občasný vyvoz kontajnera by mohol byť lacnejší ako opakované upratovanie čiernych skládok.

Inšpirácia prichádza zo zahraničného výskumu kedy sa pracovníci mesta pohoršovali z množstva odpadu, ktoré nachádzali opakovane na jednom mieste. Nakoniec prišli s tým, že na toto miesto osadia odpadkový kôš. Problém bol zázračne vyriešený. 

Poznáte tú situáciu keď sa v novej zóne vybudujú chodníky, parkoviská, cesty a nasadia okrasné stromčeky? Všetko pekné, nové. Po čase sa však v trávniku začnú tvoriť vyšliapané cestičky, ktorými si ľudia skracujú cestu. 
ilustračné foto
To už tak vábne nevyzerá. Čo sa s tým dá robiť? Kontroly? Sankcie? ... Prišlo sa na to, že chodníky je lepšie na začiatok vôbec nebudovať. Čudujete sa? Aj to bolo vyskúšané. Chodníky vybudovali presne tam, kde boli vyšliapané cestičky. Čo nasledovalo? Vôbec nič. Problém bol vyriešený.

Tieto dva príklady poukazujú na to, že niekedy riešenie nemusí byť ani drahé ani sofistikované a je priam na dosah. Stačí zmeniť myslenie. Nie však tých, ktorí čierne skládky tvoria, ale tých, ktorí ich majú následne na starosti. Už teraz vieme, že sankcie situáciu takmer neriešia. 


Komentáre