ZOŠROTOVAŤ ALEBO PONÚKNUŤ VEREJNOSTI? POUŽÍVAME ROVNAKÝ METER NA KAŽDÉHO?

Na januárovom zastupiteľstve mala obec zámer vyradiť množstvo hnuteľného majetku. Keďže sa jednalo aj o náradie z remeselnej dielne prišiel som s myšlienkou, že by sme to mohli najprv ponúknuť občanom napríklad za symbolickú cenu ako sa to udialo aj v minulosti a až následne zvyšok zlikvidovať. Na dedine je množstvo kutilov a pre obec už nepotrebné veci by mohli využiť napríklad na náhradné diely.

Ozvalo sa viacero záujemcov. Záujem bol hlavne o kosačky, centrály, píly. Vyjadrila sa aj poslankyňa a predsedkyňa vyraďovacej komisie Kučerová s tým, že majetok sa nebude šrotovať ale odpredávať.

Následne pred zastupiteľstvom zasadala majetková komisia kde som túto tému otvoril. Dozvedel som sa, že predseda vyraďovacej komisie reálne nevidel to, čo sa bude vyraďovať. Padol návrh poslankyne, že majetok sa vyradí a následne odpredá. Takýmto konaním by šli peniaze mimo účtovníctvo obce - tak vraj sa dajú potom použiť na vyplatenie ľudí na vstupnom na obecnej akcii. Toto som samozrejme namietal keďže by sa jednalo o nezákonný postup. Debata skončila neurčito s tým že overia možnosti. Následne na zastupiteľstve vôľa čokoľvek ponúkať verejnosti nebola. Väčšina schválila "likvidáciu". Hlavná kontrolórka si nevedela predstaviť takýto predaj (nižšie záznam), ba dokonca ho bez súťaže ani nepripúšťalaZákon pritom umožňuje odpredať majetok s hodnotou nižšou ako 3500 eur bez súťaže. Stačí pozrieť zákon o majetku obcí par. 9a ods. 8



Pri kontrole majetku na vyradenie pozornosti neunikli niektoré položky. Napríklad:
  • Pol. č. 26 sa uvádza motorová píla Huqvarna z roku 2011 nákupná cena takmer 2700 eur. Neuvádza sa konkrétny typ. Za tak vysokú cenu pílu v podstate ani nie je možné nájsť. Ceny profi píl sú ca do 1500 eur. Z toho nie je jasné čo sa vyradilo
  • Pol. č. 31 sa uvádza motorová píla FS 350 nákup. cena 699 eur v roku 2013
  • Pol. č. 37 čerpadlo za takmer 1000 eur z roku 2014 ca po 5 rokoch na vyradenie
  • Pol. č. 42 elektrocentrála 5 kW za 700 eur z roku 2014 na vyradenie
  • Pol. č. 46 profi kosačka Dolmar za takmer 700 eur z roku 2015 po ca 4 sezónach na vyradenie
  • Pol. č. 51 Snímač hladiny za takmer 800 eur z roku 2016 po ca 3 rokoch na vyradenie
  • ...
Čo to vlastne ideme vyradiť? Je tu viacero otáznikov či sa naozaj jedná o likvidáciu nefunkčného náradia alebo ... . Takýmto spôsobom sa totižto dá "zbaviť" majetku.

Používame "rovnaký meter"?

Zaujímavé je, že názory poslancov, ktorí boli v zastupiteľstve aj v predchádzajúcom volebnom období sa diametrálne líšili napríklad pri predaji nepojazdného obecného automobilu (bez STK a EK) v roku 2018. V tom čase nebola potrebná žiadna obchodná súťaž a priamy predaj "prvému záujemcovi" bol schválený jednohlasne. V tom čase to tá istá kontrolórka nijako nenamietala. Predaj bol synovi poslanca a zamestnanca obecnej firmy P. Bosákovi čo bolo dohodnuté vopred. Celá kúpno predajná zmluva tu. Samozrejme je úplne jedno či je to poslanec, zamestnanec alebo iný občan. Nech si odkúpi majetok kto chce. Skôr sa jedná o to, aby sme používali rovnaký meter a hlavne zákon na všetkých obyvateľov a nerobili z verejnosti bláznov.






Komentáre