DOPRAVNÁ SITUÁCIA V OBCI. NEDOŠLO K DOHODE

Na zasadnutí obecného zastupiteľstva ktoré sa konalo dňa 29.1.2020 (streda) bol opakovane prerokovaný upravený projekt dopravného značenia.



Projekt dopravného značenia nebol zverejnený na pripomienkovanie. Po tom čo poslanci v minulom volebnom období (v roku 2016) schválili jednohlasne a bez výhrad projekt dopravného značenia v našej obci došlo k osadeniu značiek.

Schválenie projektu dopravného značenia v roku 2016

Schválenie projektu dopravného značenia v roku 2016


Prvé sťažnosti prišli v súvislosti s jednosmerkou na ulici Pisárovskej. Jednak z dôvodu potreby obchádzania a jednak z dôvodu jej nelogického smerovania. Ani po upozornení zastupiteľstva a starostu nebola vôľa s tým čokoľvek robiť. Následne bola spísaná petícia občanmi za zrušenie jednosmernej cesty v lokalite "Pisarovska" s tým, aby bola dopravná situácia riešená obdobným spôsobom ako v iných častiach obce keďže sa jednalo o jedinú jednosmerku v obci.

Výsledok petície nebol považovaný zastupiteľstvom za dostatočný a väčšina rozhodla, že je potrebné vykonať prieskum. Podujala sa zástupkyňa starostu Z. Kučerová. Prieskum mal byť vykonaný do najbližšieho zastupiteľstva. Tu je časť záznamu zastupiteľstva zo dňa 28.3.2019:


 To sa však neudialo (časť záznamu z 31.5.2019):


Prieskum bol vykonaný po viac než 4 mesiacoch. Otázky, ktoré boli v prieskume položené neboli vopred komunikované s poslancami ani na komisii. Viac ľudí sa ozvalo, že otázky sa netýkali problému, ktorý riešila petícia. Výsledok prieskumu bol následne prednesený na zasadnutí obecného zastupiteľstva 5.8.2019.


Otázka č. 1
Ste zato, aby bola okolo ihriska jednosmerná cesta a okolité plochy budú využívané na parkoviska a výsadbu zelene. 
43 👍 vs 44 👎

Otázka č. 2
Myslíte si, že jednosmerná cesta je bezpečnejšia?
41 👍 vs 46 👎

Otázka č. 3
Ste zato, aby sa v budúcnosti naplánovala obojsmerná cesta okolo ihriska?
58 👍 vs 29 👎

Po zverejňovaní problémov s dopravnou situáciou sa začalo ozývať čoraz viac ľudí s podnetmi od potreby osadenia retardérov, riešenia parkovania v neprehľadných zákrutách až po potrebu osadenia zrkadiel v križovatkách. Zistilo sa množstvo nedostatkov v projekte a preto bol opätovne oslovený projektant, aby projekt dopravného značenia upravil. Prebehlo stretnutie s projektantom a po niekoľkých mesiacoch deň pred zasadnutím zastupiteľstva (29.1.2020) bol poslancom zaslaný návrh s dvomi verziami. Pre krátkosť času sa ho už  nepodarilo zverejniť obyvateľom. Zdá sa však, že sú zapracované všetky pripomienky. Ponúknuté boli tieto 2 verzie:



Hlasovalo sa za jednu aj za druhú verziu. Čo sa však udialo - NEODSÚHLASILA sa ani jedna. Poslanci, ktorí v minulosti jednohlasne odsúhlasili projekt sa teraz nedokázali rozhodnúť


Už je tomu takmer rok a dopravná situácia napriek tomu, že je diskutovaná takmer na každom zasadnutí obecného zastupiteľstva nie je úplne vyriešená. 

Táto skúsenosť je dobrým príkladom toho koľko energie, času a aj peňazí trvá napraviť jedno nesprávne rozhodnutie, ktoré sa udialo bez ohľadu na názor verejnosti.

Komentáre